İnme Bakımı

  • Felç nedir? İnme nedir?

    Toplumda oldukça sık görülen inme hastalığı, beyin damarlarında tıkanma sonucu beyne giden kan akışının yavaşlaması ya da durmasından dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında inme hastalığı felç olarak tanımlansa da her felç olayı beyne kan gitmemesi sonucu oluşmaz. Çocuk felci, yüz felci gibi rahatsızlıklar başka bir kategoride incelenir.

     

    İnme çeşitleri nelerdir?

    İnme çeşitleri iki ayrı başlıkta toplanır.

    • İskemik (Tıkayıcı) İnme: Damarlardaki daralmaya bağlı olarak ilerleyen tıkanma veya kalpten fırlamış olan pıhtıların ya da büyük damarlardaki plaklardan çıkan parçaların beyne giden damarları tıkaması sonucu meydana gelir. Beyni besleyen bu damarların tıkanması ile kan akışı kesilir ve bu beyin bölgesi ölmeye başlar. 5 dakikanın üstünde bir süreyi geçerse bu bölgede kalıcı ve ciddi bir hasar meydana gelir. Felç hastalıklarının %85’ini oluşturan istemik felcin iki sebebi olabilir. Bunlardan biri, kalp ritmi bozukluğu ve kalp kaslarının düzensiz çalışması sonucunda kalp odacıklarında meydana gelen pıhtının beyne gitmesi ve beyinde kan pıhtılaşması halini alması ve tıkanıklıklara yol açmasıdır.
    • Hemarojik (Kanayıcı) İnme: Hemarojik felç ise, beyin içinde bulunan damarların yırtılarak kanama yapması sonucu meydana gelir. Nedeni daha çok yüksek tansiyona bağlı olan bu felç türü toplumda %15 oranında görülür.

     

    İnme nedenleri nelerdir?

    Genelde yaşla birlikte artan felç riski yüksek tansiyon hastalarında daha da çoğalır. Yüksek kolesterol, şeker hastalığı, kan basıncını etkileyen ani sıcaklık farklılıkları, gereğinden fazla güneş ışınlarına maruz kalma, aşırı sigara kullanımı, aşırı yemek yeme, fazla stres felç sebepleri arasında sayılabilir.

     

    Felç belirtileri nelerdir?

    Felç belirtileri bacakta, kolda ya da yüzün bir kısmında duyu ve hareket kaybı olarak kendini gösterebileceği gibi birçok farklı şekilde de oluşabilir. Felç ya da inme belirtileri erken fark edildiği taktirde tedavi süreci çok daha kolay olur.

    • Bazen tek bazen de çift taraflı olarak yüzde, kolda, bacakta uyuşukluk
    • Bir ya da iki gözde birden görme kaybı, azalması
    • Yutkunmada zorlanma
    • Konuşma bozukluğu ve konuşmada güçlük çekme
    • Denge kaybı, baş dönmesi ve ani düşmeler
    • Açıklanamaz bir şekilde ve şiddetli derecede baş ağrıları
    • Kasların katılaşması ve kas ağrıları
    • Bağırsak kontrolünde sorunlar yaşama
    • Gündelik yaşam aktivitelerinde güçlük yaşama

     

    Felç tanısı nasıl konur?

    Beyin tomografisi çekmek, nörolojik muayene, kan tetkikleri yapılması gereken öncelikli acil müdahaleler arasında yer alır.

     

    Felç ve felç riskini arttıran etmenler nelerdir?

    Erkeklerde daha sık görülen felç yaşa bağlı olarak da değişkenlik gösterir. Her yaşta felç kalınabilir ancak ileri yaşlarda damar tıkanıklığı riski daha fazladır. Genetik özellikler, hipertansiyon, şeker, sigara, aşırı kilo felç riskini arttıran etmenler arasında yer alır.

     

    Ne zaman evde bakım alternatifini düşünmeye başlamalısınız?

    Felçli hastanın bakımını üstlenen yakınları, hastanın bakım ihtiyacının günün 24 saati devam ettiği veya solunum, yutma ve konuşma fonksiyonlarında beklenen iyileşmenin gerçekleşmediği evrede, evde bakım alternatifini düşünebilirler.

Sohbet Başlat
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar, Nasıl yardımcı olabiliriz?