- Bir yakınımızın bakım ihtiyacı oluştuğu zaman ilk yaptığımız, diğer sorumluluklarımızı bir kenara bırakıp, ev şartları içerisinde, vaktimiz ve yeteneklerimiz el verdiğince bakım işini üstlenmektir. Ancak uzun dönemli olarak bakım sunmak kolay değildir çünkü bakım alan kişinin ihtiyaçları her geçen gün değişmekte ve daha kapsamlı hale gelmektedir. Aynı zamanda, yakınına evde bakım sunan kişilerin tükenmişlik yükü her geçen gün ile artmakta ve psikolojileri olumsuz etkilenmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar* yakınlarının evde bakım sorumluluğunu üstlenen kişilerin %69’unun hastaları hakkında kaygı yaşadıklarını ve %74’ünün bakım verme konusunda uzman yardımına gereksinim duyduğunu gösteriyor. Aynı araştırmalarda bakım sorumluluğunu üstlenen aile üyelerinin %66’sının yorgunluk ve bunaltı yaşadıklarını ve %76’sının kendilerine yeterince zaman ayırmadıkları için aile ve sosyal yaşantılarının olumsuz etkilendiğini belirttiklerini görüyoruz.Belirli bir süre sonra, ailelerin evde bakım gören yakınları için profesyonel evde bakım desteği almayı veya huzurevi veya bakımevine geçiş alternatifini değerlendirmeleri gerekli bir ihtiyaç hale gelmektedir. Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış evde bakım merkezleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak işletilen huzurevi ve bakımevleri bulunmaktadır. Huzurevleri ve bakımevleri aynı yönetmelik kapsamında işletilmektedir. Huzurevlerinde kendi başına veya kısmi destek ile yaşamına devam eden kişiler konaklamakta, bakımevlerinde ise zihinsel veya fiziksel fonksiyon kaybından dolayı sürekli desteğe ihtiyaç duyan kişiler konaklamaktadır.
Yakınınızın bir huzurevine veya bakımevine geçiş yapmasının uygun olacağını bazı işaretlere göre değerlendirmeniz mümkün olabilir. Hali hazırda bakım verdiğiniz kişinin ihtiyaçlarının girişimsel anlamda daha kompleks yani bir sağlık profesyoneli gerektiren seviyeye gelmesi, en belirgin işaretlerden biridir. Hastanın bakımındaki değişim, her gün iğne yapılmasının veya gün boyunca yatakta pozisyon verilmesinin zaruri hale gelmesi veya yakınızın sürekli olarak belirli medikal cihazlar kullanması gibi konuları içerdiğinde profesyonel destek gerekli hale gelmiş olabilir. Aynı şekilde, bakım veren kişide gözlemlenebilecek, hastaya dahi yansıyabilecek boyuta gelmiş agresyon veya kişinin psikolojik sıkıntılarından ötürü bakım verirken hatalar yapmaya başlaması, destek alma zamanının geldiğinin işareti olabilir.
Profesyonel evde bakım alternatifine veya huzurevi veya bakımevine geçiş kararının verilmesi, kendi evinde tek başına yaşayan yaşlı yakınlarınız için çok büyük önem taşımaktadır. Keza doğru zamanda karar vermek, hızla kırılganlaşan yakınınızın ciddi komplikasyonlar yaşamadan güvenli ve konforlu bir ortama geçiş yapmasını sağlayacaktır. Huzurevi nedir diye sorulduğunda 55 yaş ve üstü kişilerin ihtiyaç duydukları konaklama ve sağlık hizmetlerini aldıkları kurumları düşünmelisiniz. Yakınınızın evinde dengeli ve sağlıklı beslendiğine, ilaçlarını düzenli kullandığına, konforunun yerinde olduğuna ve tek başınayken kendini güvende hissettiğine dair sorular zihninizi meşgul etmeye başladığı anda huzurevi seçeneğini değerlendirme zamanı gelmiştir.
Huzurevi fiyatları tesisin fiziksel şartları, lokasyonu, sunulan hizmetlerin kapsamı, odada kaç misafir kaldığı gibi çeşitli unsurlara göre değişmektedir. Günümüzdeki İstanbul’daki huzurevlerinde aylık konaklama ücretleri taban fiyat olarak 1008TL + %8 KDV ile tavan fiyat olarak 5765TL + %8 KDV arasında değişmektedir.
* “Yaşlılıkta Evde Bakım”, Azize Karahan, AİBÜ Bolu Sağlık YO Öğretim Görevlisi, 2002